Sajtónyilvánosság a választásokon

 

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján a választásokon (beleértve az időközi és a megismételt választásokat ill. népszavazásokat is) a sajtó képviselőit külön jogok illetik meg.
 
Az újságírók a választás napján a szavazás megkezdésétől (6:00 óra) a munka befejezéséig (beleértve a szavazatszámlálást is) a szavazóhelyiségben előzetes engedély nélkül jelen lehetnek és végezhetik munkájukat. A szavazatszámláló bizottság munkáját azonban nem zavarhatják, a szavazás titkosságát nem sérthetik meg, a névjegyzékbe nem tekinthetnek be, arról fényképet, filmfelvételt nem készíthetnek. A szavazatszámláló bizottság csak a szavazók számáról adhat felvilágosítást. A szavazóhelyiségben a sajtó nem készíthet riportot a választópolgárokkal. Továbbá a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül - közterületen - választási kampánytevékenység – a szavazás napján – nem folytatható.
 
A sajtó képviselőjének (a 17/2013. (VII. 17.) KIM rendelet 20/B §. alapján) be kell mutatnia a szavazatszámláló bizottság elnöke számára a következő azonosító dokumentumokat:
-                    személyazonosításra alkalmas igazolvány (személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély) és
-   a médiatartalom-szolgáltató által a részére kiállított meghatalmazás vagy
-   újságírói szakmai szervezet által kiállított sajtóigazolvány

Utolsó módosítás dátuma: 2014.12.05.